Študentsko arheološko društvo

Ekskurzija v Rim


Študentsko arheološko društvo vas vljudno vabi na večdnevno strokovno ekskurzijo v Rim!


Termin za ekskurzijo je od ponedeljka 2.3. do petka 6.3.2015. V ponedeljek 2.3. bi se v Rim odpravili iz postajališča Dolgi most v večernih urah (22:00 ali pozneje) ter prispeli v jutranjih urah torka 3.3.  Nastanili se bomo v hotelu s tremi zvezdicami zunaj mesta Rim. V hotelu bo možno spanje v dve- ali triposteljnih sobah, enoposteljne sobe pa bodo možne z doplačilom (50€). Zmenjeni smo za polpenzion z zajtrkom in večerjo.

1.Dan

V mesto se bomo pripeljali z avtobusom. Obiskali bomo glavne znamenitosti rimskega jedra, forum in kolosej.  Rimski forum ni potrebno posebej predstavljati. Ogledali si bomo lokacije pomembnih zgradb, ki so nekoč stale na forumu in spoznavali njihove zgodbe. Gibali se bomo v razmeroma majhnem prostoru antičnega centra. Poleg foruma bomo tudi obiskali Trajanov slavolok, ki je tik ob Koloseju in bo naša naslednja destinacija. Za konec si bomo ogledali enega izmed rimskih gričev, Palatin, s katerega bomo imeli odločen pogled na forum in hipodrom na drugi strani. Z ogledom Palatina bomo tudi zaključili z prvim dnem. Med ogledom Foruma in Koloseja si bomo tudi vzeli kratek čas za pavzo in kosilo.

2.Dan

Po zaslužnem počitku in zajtrku v hotelu se bomo proti Rimu odpravili z avtobusom. Ta nas bo pripeljal do najbližje metro postaje, kjer bomo prestopili na podzemno in se čez dan z njo vozili po mestu. Prva destinacija bo Kapitolinski muzej, ki se nahaja tik ob rimskem forumu. V njem hranijo znamenite artefakte antičnega Rima, kot je volkulja z Romulom in Remom, in mnoge umetniške izdelke. Po ogledu muzeja si bomo vzeli kratko pavzo za malico. Dan bomo nadaljevali z ogledom Panteona, rimskega svetišča vsem bogovom, danes vsem svetnikom. Nato bomo obiskali Ara Pacis, izjemno dobro prezentiran ostanke Avgustovega mavzoleja. Naša naslednja destinacija bo odvisna od vaših želja in časa, ki nam bom ostal. Imeli bomo možnost obiskati Španske stopnice, trg Navona, Monte Testaccio (gora amfor) ali cerkev sv. Petra. V hotel se bomo vrnili z metrojem do postaje, kjer nas bo čakal avtobus.

3.Dan

Tokrat se bomo vozili povsem z avtobusom. Obiskali bomo Ostio (Ostia Antica), ki je ogromno odprto najdišče nekdanjega rimskega pristanišča, skupaj z tamkajšnjim muzejem. Tu se bomo zadržali večino dneva. Tisti čas, ki na bom še ostal, bomo porabili za obisk Karakalovih term ali katera koli druge destinacije v rimskem centru, ki nam bi še ostala iz prejšnjih dni, ali bi bila zanjo izraženo veliko zanimanje. Pavza in čas za kosilo bo ta dan omejen, zato bo priporočeno prinesti kaj s sabo.

4.Dan

Zadnji dan bomo na poti domov obiskali Hadrijanov vilo. Gre za ogromen kompleks, ki ga še vedno izkopavajo, vendar je izjemno lep in vreden ogleda. Sledila bo vožnja do Ljubljane.


Cena ekskurzije je 229,00€, če se bo prijavilo več kot 40 oseb. Do 10.1.2015 je potrebno plačati akontacijo 30% (69€) ali pa poravnati celoten znesek do 20.2.2015. Potrebno bo tudi doplačilo za metro, ki bo 3€ ali 6€. Za vse oglede bomo poskušali dobiti zastonj vstop. Če to ne bo mogoče povsod, je dobro, če daste še približno 5-20 evrov na stran.


Prijave sprejemamo na naš email naslov: studentsko.arheolosko.drustvo@gmail.com